Mum Nasıl Yapılır?

Mum Nasıl Yapılır?

Mum, Antik Çağ`ın ilk buluşları arasındadır. Yavaş yanan bir maddenin, fitilin üzerine döküldükten sonra katılaştırılması yöntemiyle hazırlanan bir ışık kaynağıdır. Elektriğin bulunmasıyla etkisini kaybetmiş olsa dahi romantik ortamların hala vazgeçilmezidir. Ortamı yumuşatır, kokusuyla insana huzur verir. Mum günümüzde sadece bir ışık kaynağı olarak görülmez. Yoga yaparken, ayinler düzenlenirken, kokuları ve dekoratif görüntüler için de kullanılır. Peki, mum nasıl yapılır?

Mum Yapımı İçin Malzemeler:

  • 100 gram steorin
  • 1 kilogram parafin
  • Pastel boya veya mum boyası
  • Mum fitili ya da saf pamuklu ip
  • Kokulu esans yağı
  • Mumu koruyabileceğiniz bir kap. Cam ya da seramik şişe, kavanoz gibi.

Mum Yapımı:

Bir kabın içerisine parafin koyup kısık ateşte eritilir. Parafin eriyince üzerine steorin eklenip karışım eriyinceye kadar karıştırılır. Erimiş olan karışımın üzerine renklendirmek için boya eklenir. Kokusu için de esans yağı kullanılır. Mumu saklamak için kullanılacak olan cam veya seramik kaba mum fitili yerleştirilir, daha sonrasındaysa erimiş olan malzemeler kabın içine boşaltılır. Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabına kaldırılır.

Mum Çeşitleri:

Parafin mumu, soya mumu ve balmumu en çok bilinen 3 mum türüdür. Parafin mumu geleneksel bir mumdur ve hala popülerliğini korur. Evde yapılacak bir mum için en uygun malzeme budur. Hızlı erir ve ucuzdur. Yapısı gereği kolayca renk ve koku alır fakat sağlığa zararlı olduğu söylenir. Soya mumu bitkiseldir, çabuk temizlenir ve kullanımı kolaydır fakat yavaş alev alır. Balmumu ise tamimiyle doğaldır ve hava temizleme gibi bir özelliğe sahiptir. Parafinin aksine kolay renk ve koku almaz. Uçucu yağlar balmumu ile çalışır. Eski mumlarla balmumu elde edilebilir.

Mum Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Mum yanıyor haldeyken mumun yanından ayrılmak çok büyük felaketlere yol açabilir. Çocukların ve hayvanların ulaşabileceği yerlerde, özellikle mum yanıyorken, mumunuzu tutmayınız. Mumu yakarken kolay alev alacak malzemelerden uzakta çevrenizin boş olduğu bir alanda yakmaya özen gösterin. Yanan mumu hava akımının geçtiği yerlerde ya da ısının yüksek olduğu yerlerde tutmayın.

Leave a Comment