Bale Ayakkabısı Nasıl Yapılır?

Point, bir diğer adıyla bale ayakkabısı balerinlerin parmak uçlarında daha rahat durabilmesi için üretilen bir çeşit ayakkabıdır. Bu yüzden doğru kumaştan yapılmalıdır. Ayakları en rahat ettirecek şekilde ve parmaklara zarar vermemelidir.

Bale Ayakkabısı Hangi Kumaşlardan Yapılır?

Bale ayakkabıları saten, süet, deri ve %100 pamuklu kumaşlardan yapılır. Ayakkabının konforlu ve hasarsız olması için bu kumaşların doğal olması önemlidir.

bale ayakkabisi nasil yapilir
bale ayakkabisi nasil yapilir

Ayakkabının Dış Kısmı

Ayakkabının dışını üç parça saten oluşturur. Bu saten kumaşlar bir metal kalıp yardımı ile V şeklinde pres ile kesilir. Bu işlemin her seferinde 4 çift ayakkabıya yetecek kadar kumaş kesilmektedir. Aynı zamanda dansçının ayağının tahriş olmaması için ayakkabının iç kısmına saf pamuktan astar kesilir.

V şeklindeki parçaya çelik panel denilen başka iki saten parça daha eklenerek uzatılır, ayakkabının arka yarısını bu parçalar oluşturacaktır. Ardından bir makine yardımı ile V şeklinin uçları birleştirilip dikilerek topuk görüntüsü verilir ve birleşme dikişinin üzerine suni ipek kurdele eklenerek desteklenmesi sağlanır. Bu işlemden sonra aynı kurdeleyi ikiye katlayarak bir büzgü haline getiren makineye takılır, ayakkabının kenarları bu kurdele ile çevrelenir. Bu işlem dansçının ayakkabıyı daha sıkıca giymesine imkan sağlar.

Bu yapılan bölüm yani ayağın üst ön kısmının 3 santimetre yükseklikte olması çok önemlidir. Eğer biraz bile fazla olursa ayakkabı dansçının ayağını kesecektir. Saten saya boyutu kontrol edilebilmesi için tahta kalıba geçirilir. İç taban ise destek için sert mukavvadan yapılır ve esnekleşmesi için lastik giydirilir. Daha rahat olabilmesi için muntazam kıvrımlar ile pamuk astar iç kısma yapıştırılır. Tutkal kuruduktan sonra ayağı tahriş edecek kısımlar ortadan kaldırılır.

Parmak Kutusu

Sıra öndeki sert kısma gelir, bu kısmın bir diğer adı ise parmak kutusudur. Bu kısım kartonpiyerden yapılır ve zamk ile yapıştırılır. Çok önemli bir bölge olduğu için en ufak ayrıntılar bile önemlidir. Çünkü bu bölge hem dansçının bütün ağırlığını kaldırabilecek güçte hem de rahat hareket edebileceği esneklikte olmalıdır. Parmak kutusunun kumaş işlemi bittikten sonra sağlam hale gelmesi için bir poşete sarılıp çekiç ile vurulur.

Ardından tabanın tamamen düz kalması için de mermer parçaların üzerine bastırılır. Tabanın mükemmel derecede düz olması gerekir aksi takdirde balerin devrilebilir. İşlem bittikten sonra 24 saat boyunca parmak kutusunun kuruması için beklenir. Kuruduktan sonra tamamen pürüzsüz hale getirilir ve üste astar yapıştırılır. Fakat bu sefer daha hafif bir tutkal kullanılır çünkü satende iz bırakıp çirkin bir görüntüsü olmaması gerekir.

bale ayakkabisi nasil yapilir
bale ayakkabisi nasil yapilir

Taban Kısmı

Taban kısmında ise astar kumaşın gelmediği yerlere köpük dolgu yerleştirilir ve kuvvetli yapıştırıcı ile üzeri kaplanır. Aynı yapıştırıcı deri tabanı yapıştırmak içinde kullanılır ve kuruması için 24 saat bırakılır. 24 saatin ardından ayakkabıyı ve tabanı ayrı ayrı 93 derecelik ısıtıcıya konulur. Bu yarım dakikalık işlem tabandaki yapıştırıcının tekrar aktif hale geçmesini sağlar. Ardından taban yerine yerleştirilir ve 15 saniye preslenerek ayakkabı ile bütünleşir. Son olarak beyaz bir süet iç taban ayakkabının içine yerleştirilir ve bu parça tampon görevi görerek balerinin kayması engeller.

Leave a Comment